Ontstaan zaalvoetbal (futsal)

Het zaalvoetbal komt oorspronkelijk uit Montevideo (Uruguay) waar in 1930 ene Juan Carlos Ceriani een 5 tegen 5 versie van voetbal voor jeugdspelers bedacht. Het spelletje werd in basketbalzalen gespeeld en ze maakten geen gebruik van de zijmuren.

De Term Futsal is de internationale term voor het spel. De term Futsal is een verbastering van het Spaanse of Portugese woord voor “soccer”, Futbol of Futebol en het Franse of Spaanse woord voor “indoor” Salon of Sala. Het spel wordt vaak vergeleken met 5 tegen 5. Het spel werd een razend succes in Zuid-Amerika, vooral in Brazilië Het is ook daarom dat spelers als Pele, Zico, Socrates en Bebeto het aan Futsal te danken hebben dat ze wereldberoemd werden door het talent dat ze door Futsal te spelen ontwikkeld hadden.

Nog steeds is Brazilië een van de toonaangevende Futsal spelende landen maar ondertussen wordt het spel overal in de wereld gespeelt. De eerste internationale competitie vond plaatst in 1965. Paraquay won toen als eerste de Zuid-Amerikaanse Cup. Nog zes competities vonden plaats tot 1979 waarbij Brazilië ze alle 6 won. Brazilië won ook de eerste Pan-Amerikaanse Cup in 1980 en de tweede in 1984.

De Verenigde Staten deden voor het eerst mee in 1984 maar was kansloos tegen de Zuid-Amerikanen. De U.S. Futsal Federation werd in 1983 opgericht. Osvaldo Garcia was de eerste president daarvan. Het spel was in de Verenigde Staten bekend onder de naam Minisoccer, later bekend onder zijn officiële naam, Futsal. (In Nederland is de officiële naam, na vele protesten, weer gewoon zaalvoetbal.)

De eerste Futsal World Championship onder de FIFUSA (later FIFA) werd gehouden in Sao Paulo in 1982. Brazilië won zowel in 1982 als in 1985 (Spanje), maar verloor in 1988 (Australië) in de finale van Paraguay. In 1989 (Nederland) en in 1992 (Hong-Kong) won Brazilië weer.

 

Regionaal Zaalvoetbal Walcheren is in 1997 ontstaan uit een fusie van de KNVB afdelingsrayons Middelburg en Vlissingen naar een zelfstandige vereniging. De RZW is wel aangesloten bij de KNVB.

De belangrijkste redenen waren kostenbesparingen want de deelnamekosten bij de KNVB en andere bijkomende kosten maakten dat zaalvoetbal een te dure hobby werd.